• Menu
  • Menu
basicTable.html
15 August – Zi Libera – Adormirea Maicii Domnului

Adormiriea Maicii Domnului, sărbătoarea religioasă din data de 15 august, aduce cu sine o zi liberă bugetarilor, conform prevederilor legale în vigoare. Pe lângă data de 1 iunie, atunci când sărbătorim copiii de pretutindeni, 15 august este singura zi liberă de vară, primită oficial din partea statului.

Considerată a fi una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creștine, Adormirea Maicii Domnului este ziua care marchează trecerea de la lunile de vară la cele de iarnă, pregătind totodată și deschiderea sezonului de nunți care va ține până la intrarea în postul Crăciunului. În diverse regiuni ale țării, această sărbătoare sfântă presupune și respectarea unor obiceiuri și tradiții populare. Spre exemplu, în Transilvania, femeile măritate duc fructe din propria recoltă dis-de-dimineață la biserică pentru a fi sfințite și împărțite credincioșilor, iar fetele nemăritate duc flori din propria grădină la biserică și le așează la icoane pentru ca familiile lor să fie protejate de boli și necazuri. În părțile Moldovei, sărbătoarea Sfintei Mării este considerată sărbătoarea morților, de aceea sunt pomeniți toți cei care au trecut pe lumea cealaltă și au purtat numele Sfintei Fecioare.

Pe lângă toate aceste semnificații, în ziua liberă de 15 august se sărbătorește și Ziua Marinei, întrucât Maica Domnului este considerată a fi ocrotitoarea marinarilor.

Așadar, ziua liberă din 15 august de care se vor bucura bugetarii din întreaga țară are o încărcătură bogată, atât din punct de vedere religios, cât și popular. În satele românești, aceste tradiții încă mai sunt păstrate și respectate deopotrivă de noile și de vechile generații.

Vezi acum și celelalte zile libere legale pe care anul 2018 ți le-a rezervat și inspiră-te din recomandările noastre pentru vacanțe prelungite!